Keskiluokkaiset paperittomat

Miten vessapaperi eroaa käyttäjästään? Vessapaperi on kaksinkertainen.

Havahduin aikoinaan vessapaperin tarpeettomuuteen luettuani jutun ilman vessapaperia eläneestä Kimmo Syväristä (Nyt 25.1.2008). Nyt olen kuuden vuoden ajan toimittanut tomumajani tarpeet puhtaasti vedellä. Paluuta entiseen ei ole, ellei sitten koko ympäröivää yhteiskuntaa aleta jostain syystä vedellä kohti menneisyyttä.

Käsisuihku vessapaperirullan sisällä WC-istuimen kannen päällä.

Turhake ja hyödyke. Paperitonkin pöntönkuluttaja voi kohteliaisuuttaan vieraanvaroittaa vessansa paperitonkin. Rulla ja suihku Taloyhtiön jätepisteestä (0 e, sisältää veden).

Näin delikaatissa aihepiiristössä ei voi mennä suoraan asiaan vaan kysymystä on lähestyttävä kautta rantuin. Jo muinaisilla roomalaisilla oli peräaukko eikä etuaukko: minkä taakseen jättää, siitä ei perästä kuulu. Itseltä piiloon jäävä ulostusreikä on länsimaisen jätteidentuottamiskulttuurin vertauskuva ja alkusyy.

Ulosteet kuvottavat meitä varmasti ihan biologisestikin, mutta kulttuurinen pintakerros lisää tätä inhoa sellaisella kertoimella, että häveliäisyys alkaa olla liian lievä ilmaus. Täytämme ruoansulatuskanaviamme mielellämme yhdessä, mutta kun ruoka ehtii alajuoksulle, häviävät hännystelijät kuninkaankin ympäriltä. Luoja tietää, kuinka monta ummetuspäivää esimerkiksi rippileirit lisäävät vuosittain suomalaisille teineille.

Vauva-lehden keskustelupalstan jo myyttisessä käsikakkaketjussa[†] [luettavissa Meidän per?e -palstalla] anaaliyhdyntäkuvaston marinoimat nykynaiset kertovat, kuinka ujostuttavaa ulostaminen voi olla. Yksi neuvoo, miten poistuvan pökäleen voi kätevästi napata vessapaperiin äänekkään loiskahduksen estämiseksi. Toinen kertoo, että ulosti ensimmäistä kertaa miehensä kuullen synnyttäessään. Joku taas esittää ratkaisuksi avanteen: jäte kertyy pikku hiljaa hiljaa pikku pussiin.

Pieneliöpelkoinen vessassakävijä kylvää paperia ympäri pönttöä. Neurootikon mielessä ihokosketus bakteereja kovin kehnosti elättävään muovirenkaaseen muuttuu limakalvokontaktin veroiseksi tartuntavaaraksi, joka pitää ehdottomasti estää paperilla ja käytännössä kymmenellä arkilla. Japanissa renkaan päällä saattaa olla ohut muovisuojus, joka vaihtuu kätevästi nappia painamalla.

WC-istuimen käyttöohjeet ja renkaan puhdistusohjeet japanilaisessa WC:ssä.

Häveliäisyys ja hygienia. Niistä on japanilainen vessavisiitti tehty.

Paperia tarvitaan paitsi suojelemaan reisiä renkaalta myös estämään juomaveden roiskahtaminen poskille. Vain yksi arkki ei voi riittää. Kaiken lisäksi paperilla pitäisi vielä pyyhkiä hyvin. Se taas ei oikein onnistu, sillä kuiva paperi ei poista kaikkea ulostetta iholta, kuten mikrobiologian tohtori Ron Cutler kertoo Ylen lähettämässä dokumentissa WC:n tarina.

WC:n tarinan mukaan 1500-luvulla elänyt ranskalainen kirjailija François Rabelais tuli siihen tulokseen, että paras väline peräpeilin pyyhkimiseen ovat joutsenen kaulasulat. Amerikkalainen Joseph Gayetty sai sulan hattuunsa tuomalla markkinoille vessapaperin vuonna 1857. Nykyään, kun käymälässä voi sekä heittää että laskea vettä, vessapaperin käyttö on sulaa hulluutta.

Monissa Aasian maissa vessakäynnillä käytetään huljukuppia, mutta länsimaiseen keskiluokkaiseen vessapaperittomuuteen tarvitaan käsisuihku. Sen avulla huuhdotaan ulostejäämät pyllystä pyttyyn, ja lopuksi kuivataan perä johonkin muuhun kuin paperiin. Itse käytän kylpypyyhettä, jonka alaosa on pyhitetty alapäälle ja yläosa yläpäälle. Onnelilla on erillinen kakkapyyhe, jolla hän kuivaa niin taka- kuin etupebankin. Pyyhkeet pesemme 60 asteessa parin viikon välein; meillä ei esiinny pyyhkeisiin liittyviä pakko-oireita.

Japanilainen WC-istuin, jossa on kiinni puhdistussuihkun ohjausyksikkö.

Japanissa käytetään kyllä vessapaperia, mutta huljukuppiperinteestä muistuttaa istuimeen integroitu suihku. Suomalaisesta varustelu saattaa vaikuttaa luksukselta mutta ei tunnu siltä. Jos kotimaisen Oraan bideesuihku vastaa tuntumaltaan kieriskelyä kasteisella ruoholla, niin tämä Japanin-masiina saa aikaan raekuuron kastuvalla ruholla.

Hyvä perähygienia on tavoiteltavaa, mutta vielä houkuttelevampaa vessapaperittomuudessa on hyvä käsihygienia. Koska bakteerit eivät voi permeoitua paksun pyyhkeen lävitse, käsiä ei ole kotioloissa mikään pakko pestä. Säästyy aikaa, ja yhteen laskettu vedenkulutuskin jää suunnilleen kätensä pesevän vessapaperin käyttäjän tasolle. Vessapaperistilla piiloveden, piilokemikaalien, piiloenergian ja pankkisalaisuuden piilottamien numeroiden kulutus on tietenkin ihan eri tasolla. Vedenpuhdistamoillakaan ei varmaan ole mitään hajotettavan massan vähenemistä vastaan.

Jos ei halua kankistua vakinaisen mänkkipyyhkeen tyyliseen ratkaisuun, yksi mahdollisuus ovat yhden käyttökerran jälkeen pesuun heitettävät kankaat. Tähän tehtävään ei välttämättä tarvitse pyhittää erityisiä riepuja, vaan siihen voi hyödyntää tekstiilejä, joilla on jo kokemusta kyseiseltä alalta: useimmat ihmiset ulostavat kerran päivässä ja heittävät päivittäin pyykkiin yhdet alushousut, jotka voisivat olla likaisempiakin.

Vessapaperittomuus on tietysti vain sivujuonne siinä valtavassa ongelmakentässä, jonka liukumiinoittaa ulosteen sekoittaminen veteen. WC:n tarina tuo plasma-TV:n ruudulle plasma-WC:n, joka räjäyttää lian pois ja vieläpä tuottaa samalla sähköä. Kiehtova laite tullee kauppoihin yhtä aikaa fuusioreaktorin kanssa.

Massojen ulostemassoille soveltuvaa vedetöntä käymälää odotellessa rakennusalan on turvattava meidän paperittomien palvelut ja varustettava joka ainoa WC-istuin käsisuihkulla. Vettä voi jo nyt jokainen säästää paitsi pesemällä täysiä koneellisia kakkapyyhkeitä myös vetämällä täysiä pöntöllisiä niitä itseään. Jos et saa pönttöä kukkuralleen omin avuin, kysy apua läheisiltä tai lähellä olevilta. Kysymys saattaa ensi alkuun tuntua tarttuvan kurkkuun mutta kakista ulos vain!

Toisesta päästä avattu serpentiinirulla vessapaperitelineessä.

Jk. Vapun kunniaksi jälkikuva Taloyhtiön jätepisteestä löytyneestä laihialaisesta vessapaperista.

WC:n tarina kerrotaan Areenassa, kunnes se poistuu luonnollista reittiä 29.5.2014.


† linkki kuollut

6 responses to “Keskiluokkaiset paperittomat

 1. Monien mielestä pahinta mitä voi julkisessa vessassa tapahtua on, että joku kuulee pienet lorinat ja loiskahdukset. Mutta kun on pidättänyt puolet työpäivästä kauheaa hätää ja päätyy sen seurauksena räjäyttämään pöntön (vieläpä siten, että kolme kollegaa seisoo oven takana jonossa), niin siinä kohtaa voisi jo vajota jätteen mukana pöntön läpi. Asiat kannattaa siis hoitaa ajallaan ja nolostelematta. 😉

  Vessapaperittomuus kuulostaa hurjalta, mutta veikkaisin, että sillä saa itsensä puhtaammaksi kuin paperilla. Lisäksi itseäni ainakin inhottaa se, että paperilla pyyhkiessä saattaa joko paperi hajota tai muuten osumaa tulla sormille. Siinähän sitä sitten ollaan, kun sormet ovat siinä itsessään ja housut pitäisi vielä vetää ylös ja nappi ja vyö pistää kiinni.

  Onkohan tulevaisuudessa ihmisillä ihan vakiovarusteena mainitsemasi avanteet? Ei tarvitsisi nolostella vessaäänien takia. 🙂

  • Heh, noin pakottavaa tilannetta ei voikaan hoitaa käsikakalla, kun se voi räjähtää käsiin. Vessapaperin puhkeamisen ällöttävyyden olinkin jo ehtinyt unohtaa. Mitä useammalta kantilta asiaa tarkastelee, sitä likakaivoisemmalta, muinaismuistoisemmalta ja velvollisuuseetittömämmältä vessapaperin käyttö tuntuu.

   Käsisuihku on tietenkin vain välivaihe. Tulevaisuudessa meillä on Dyynistä tutut tiivispuvut, jotka jalostavat kaiken virtsan ja ulosteen.

 2. Alkujärkytyksestä toivuttuani tajusin, että tässähän on pointtia. Lopulta jopa innostuin kokeilemaan suihkupesua ja pyyhekuivausta. Mukavaa vaihtelua ainakin!

  Julkisessa, ei-japanilaisessa toiletissa paperittoman toimituksen onnistuminen taitaa vaatia joko oman kakkapyyhkeen kuljettamista käsilaukussa tai vaihtoehtoisesti hieman tekniikkaharjoitusta ja – käsienpesupaikan sijainnista toki riippuen – paljon pokkaa. Käsienkuivaajan tai pyyherullan käyttäminen peräpään kuivaamiseen toisi parhaassa tapauksessa vaihtelua muidenkin vessavieraiden wc-kokemukseen 🙂

  • Kiva kuulla! Muutos vaatii alkuun ennakkoluulottomuutta, ja loppu hoituu ihan mukavuudenhalulla.

   Paperittomuus julkisessa vessassa ei välttämättä vaadi oman kakkapyyhkeen kuljettamista käsilaukussa. Kun minulla oli sellainen elämänvaihe, että en voinut asioida omassa vessassa, kuljetin kakkapyyhettä repussa. Pyyherullia en olekaan hoksannut hyödyntää. Ilmeisesti juuri tämän toimituksen helpottamiseksi rullapyyhe viistää usein lattiaa.

 3. Hyviä ja mielenkiintoisia ajatuksia jälleen. Luulisi, että käsipesu saippualla on tarpeen, jos vedellä ja kädellä pesee perän, vai pelkällä suihkullako kaikki lähtisi riittävän hyvin?

  • Kaikki lähtee pelkällä suihkulla, jos vedenpaine on edes kohtalainen. Joskus harvoin voivat esimerkiksi ex-falafelit olla niin tahmeita, että jarruraita jääkin pyyhkeeseen, vaikka olisi kuinka pitkään suihkutellut.

Heitä kommentti menemään

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s