Kuntosali vaarantaa terveytesi

Kehitys on heiluriliikettä. Kun ihmiskunta ottaa edistysaskelen, takapakki tuntuu olevan vain ajan kysymys.

Kolme esimerkkiä: Vaikka ravintomme on nykyään läpi vuoden hyvää ja sitä on riittävästi, ajattelemme ruokaa ja sen autuaaksitekevyyttä yhtä paljon kuin nälkävuosina. Sitä mukaa kuin olemme vapautuneet ruumiillisen työn kahleista, olemme alkaneet kasvattaa lihaksia vapaa-ajalla ulkonäkösyistä, naiset takanenässä. Heti kun ihmisille ja maapalloille suosiollinen kasvisruoka alkoi nousta valtavirtaan, takaa tuli hyökyaaltona lihasravitsemusterapeuttinen eläinproteiinien ylistys.

Edistyksen ja taantumuksen portteja vartioivat joukkoviestimet ja some-alueet. Jos yrittäisi ottaa huomioon kaiken verkossa pyristelevän terveystiedon, menisi pää sekaisin. Tai jos olisi niin taitava kuin A. J. Jacobs, kirjoittaisi hykerryttävän kirjan.

Penkillä käsipaino ja pyyhe, lattialla proteiinijauheita ja muita ravintolisiä. Nurkassa Kunnon mies -kirja.

Matot, käsipaino, treenipyyhe, proteiinipatukka, energiapatukka, toinen energiapatukka, terveellinen ateriapatukka, runsasproteiininen maitojuoma, runsasproteiininen palautusjuoma, ateriankorvike painonsäätelyyn, travintolisä, toinen travintolisä, mansikan makuinen heraproteiinijauhe, minttusuklaan makuinen heraproteiinijauhe, pitkäketjuinen hiilihydraattijauhe, alfa laktoalbumiinilla rikastettu proteiinilisä, korkeimmat biologiset proteiiniarvot (104) omaava heraproteiini, proteiinirikas jauhe joka sisältää ainoastaan hitaita hiilihydraatteja ja kuituja, maustettu maitoproteiinijauhe, kreatiinimonohydraatilla rikastettu jauhe, täysarvoinen ja erittäin korkealaatuinen heraproteiinijauhe jossa korkea pitoisuus haaraketjuisia aminohappoja (20 %), luonnollisesti runsaasti haaraketjuisia aminohappoja (BCAA) ja L-glutamiinia sisältävä jauhe, korkealuokkainen palautumistuote sekä runsaasti ®:ää ja ™:ää sisältävä mutanttimassa Taloyhtiön jätepisteestä (0 e, kaupan päälle lukuisia protskudrinksusheikkereitä). Kunnon mies nurkassa kirjastosta.

Kunnon mies (Nemo, 2012) kertoo nelikymppisestä, plösöytyneestä yhdysvaltalaismiehestä, joka päätti elää niin terveellisesti kuin mahdollista. Aikaisempaa kirjaansa varten hän luki koko Britannica-tietosanakirjan. Tälläkään kertaa tiedosta ei ole pulaa, joten Jacobsin täytyy selvittää, mikä tiedosta ei ole fuulaa. Vaikka hän tapaa riittämiin päteviä asiantuntijoita ja intomielisiä asianharrastajia, lopullinen ja alustavakin totuus jäävät monessa asiassa saavuttamatta.

Kuntosaleja vieroksunut Jacobs alkaa käydä salilla, koska käytännössä kaikkien lähteiden mukaan liikunta on terveydelle hyödyllistä. Kiistaa on vain siitä, kuinka paljon ihmisen pitäisi liikkua. Painoa kuntoilu ei auta pudottamaan, koska ruokahalu kasvaa nyrkkeilysäkkiä lyödessä.

Moni seikka Kunnon miehessä puhuu kuntosaleja vastaan. Niistä ehkä yllättävin on Yhdysvaltain urheiluvalmentajaliiton teettämä tutkimus. Sen mukaan kuntosalilla kävijöillä on yleisesti ihotulehduksia ja urheilijoiden tarttuvista taudeista puolet on näitä herpeksiä, jalkasilsoja, nivusten hiivasieniä ynnä muita.

Jacobs kokeilee superhidasta salia, jossa tarvitsee viipyä vain 20 minuuttia viikossa. Meillä Suomessa ei taida olla kuin superhitaiden saleja. Jotta aivot pysyisivät avoimina uuden oppimiselle, pitäisi kirjan mukaan välttää samanlaisina toistuvia tehtäviä. Harmi vain, että kuntosali perustuu samaan asiaan kuin proteiinirahkojen mainostus: toistoon.

Toistuva melu vaikuttaa suuresti paitsi kuulon heikentymiseen myös sydänterveyteen ja keskittymiskykyyn. Siksi Jacobs ostaa 350 euron vaimentavat kuulokkeet, joita hän alkaa pitää joka paikassa. Erityisen tärkeää niillä olisi varmasti torjua kuntosalien musasaastetta. Onneksi Jacobs kertoo, että mikä tahansa musiikki parantaa hetkellisesti avaruudellista ajattelua (mikä selittänee sen, että kuntosalioleilijat tuntuvat keskimääräistä useammin uskovan, että miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta[†]).

Monen salillakävijän tavoitteena on pyykkilautavatsa. Kunnon miehen perusteella se vaikuttaa terveellisyydeltään pömppömahan veroiselta. Kehollinen kuuspakki johtaa nimittäin lihasten jatkuvaan supisteluun ja pinnalliseen hengitykseen, mikä kiihdyttää sykkeen ja paineistaa verisuonet.

Istuminen on Jacobsin mukaan ”yhtä pahasta kuin se, että polttaisi filtterittömiä mentolitupakoita syödessään juustokuorrutettua laardia ja huutaisi samalla puolisolleen”. Hän kirjoittaa, että saatamme mennä tunniksi salille mutta muun ajan istumme. Välihuomauttaisin, että salilla sitä vasta istutaankin. Oli kyse sitten istumiseen, seisomiseen tai makaamiseen tarvittavista lihaksista, niitä harjoittavassa laitteessa istutaan. Ja vaikka liike sattumalta edellyttäisi pakaroiden nostamista penkistä, sarjojen välissä ainakin istutaan.

Pytyllä istuminen tuottaa ikävät peräpukamat. Vessasta pitäisi siis siivota pois Fitnesstukun kuvastot ja muu lukemisto (eikä siellä itse asiassa tarvita paperia ollenkaan). Istumisen sijasta pytyllä pitäisi kyykkiä. Se nopeuttaa toimituksen alle puoleen ja saattaa olla terveydelle edullista. Jacobs tilaakin netistä pönttönsä ylle kyykkyavustimen.

Ravinnosta kirjoittaessaan Jacobs ei jostain syystä mainitse sanallakaan proteiinijauheita vaan laskee kuluttamiaan avokadoja (1,5 päivässä), hasselpähkinöitä (790 kuukaudessa), pellavaöljypulloja (2 kuussa) ja kaurarouhepuuropakkauksia (11 vuodessa) sekä kasvisten ja hedelmien luomuprosentteja (60). Superhyperuoka mustikan maine perustuu muuten siihen, että Mainen mustikkateollisuus yritti epätoivoisesti lisätä marjan kysyntää (ennen antioksidanttien hoksaamista kokeiltiin mustikan markkinoimista karkkina ja hampurilaiskastikkeena).

Kunnon miehen mukaan ihmiset pelkäävät vääriä asioita eivätkä osaa keskittyä todellisiin vaaroihin. Se tukee epäsuorasti otaksumaani kuntosalien vaarallisuudesta, sillä salia ei tunnisteta terveysriskiksi. Joku fiksu ehkä tajuaa pelätä saliliikkeillä loukkaantumista, mutta ilmeisin haitta jää salihosujilta huomaamatta: jos ruumis on sielun temppeli, kehonrakennus on koirankopin pystyttämistä.

Jk. Ovatko monisatasivuinen viihdetietokirja ja monisatasekuntinen videotietopaketti keskittymiskykysi ulottumattomissa, mutta haluaisit Lihastohtorilla käytyäsi toisen mielipiteen? Maan pinnalle palauttavana ravinto-oppina tarjoan sinulle ystävällisesti Pasan ja Atpon kirjan Eniten vituttaa kaikki lisäravinteita käsittelevän luvun kokonaisuudessaan: ”NYT VITTUUN SIITÄ NIIDEN JAUHOÄMPÄRIEN KANSSA VITUN APINANAAMA!”

 


linkki kuollut

Heitä kommentti menemään

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s