Taloyhtiöt oppivat salpuuttamaan

Monen taloyhtiön asukkaat ovat havahtuneet uuteen uhkaan: lukitsemattomia roskiksia käydään tonkimassa, ja asialla ovat vieläpä väärän väriset ihmiset. Ratkaisumallit taloyhtiöt näyttävät kopioivan kaupan alalta.

Metallinen portti sulkeutumassa. Taustalla jäteastioita.

Kaksi vuotta sitten löysin ohikulkumatkalla näistä roskiksista uudenveroisen, hintavan tarjoiluvadin. Aikaa kului ehkä minuutti. Nykyään minuutti kuluu automaattisen portin sulkeutumiseen.

Helsingin Uutiset kirjoitti reilu vuosi sitten, kuinka ulkomaiset kerjäläiset penkovat roskiksia ja jättävät jätekatokset siivottomaan kuntoon. Kipeimmin dyykkarit tuntuivat piinaavaan Munkkiniemen idylliä.

Jutussa haastatellun Helsingin poliisin ylikomisarion mukaan kerjäläiset etsivät pääasiassa tavaroita, eivät ruokaa. Poliisin ratkaisu on yleensä keskeytetty tonginta. Sakottamalla dyykkausta ei pyritä ehkäisemään.

Vaikka poliisi ei pitänyt tapausten määrää isona, uutisen kommenteissa joku kertoi oman taloyhtiönsä teettäneen lukittavan oven juuri sotkevien romanien vuoksi: ”Yritimme käydä sanomassa, että laittakaa takaisin mitä ette ota, mutta ne miehet, jotka ovat kuskeina, ovat hyvin pelottavia ja uhkaavia. Ennen kun kotimaiset dyykkaajat kävivät, mitään haittaa ei ollut koskaan.”

Helsingin Uutisten juttu on tänä vuonna tullut usein mieleeni. Roskisten penkominen on lisääntynyt parissa vuodessa niin, että nykyään on vaikea löytää lukitsematonta roskista, jossa ei olisi revittyjä muovikasseja. Aivan viime aikoina on alkanut näyttää siltä, että taloyhtiöt ovat ryhtyneet vastaiskuun ja alkaneet suojella roskiaan.

Jätekatoksen ovi, jossa sekä kahvallinen salpa että kaksoispesällinen lukko. Taustalla sekajäteastia.

Ajat muuttuvat. Kaupunkikuva kerroksellistuu.

Kaupan alalla salpuuttaminen on jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Taloyhtiöt tulevat perässä, sillä jätetilojen lukitsemisesta on tehty uusi normi.

Esimerkiksi Päijät-Hämeen Jätehuollon mukaan lukitseminen on ”suositeltavaa”. Isännöintiliiton Kotitalo-lehti opettaa, että ”paloturvallisessa katoksessa on oltava lukitusjärjestelmä”. Oululainen Kaleva melkeinpä harmittelee lukittavien jäteasemien vähyyttä, sillä lukot ”vähentävät ja rauhoittavat” jätteenkeräykseen liittyviä ongelmia.

Julki lausutut perustelut lukitsemiselle ovat siisteys ja turvallisuus. Oman kokemukseni perusteella jätekatoksia eivät juuri sotke dyykkarit vaan asukkaat itse. Katoksiin tuodaan sinne kuulumattomia runkopatjoja ja kuvaputkinäyttöjä, tai roska-auto käy niin harvakseltaan, että mukit pursuavat yli.

Lukitsemattomia, paloturvattomia jätekatoksia on vielä niin paljon, että joka pyromaanille löytyy kyllä oma. Lukitsemisesta tulee siten varustelukierre, joka loppuu vasta, kun joka koppi on säpissä. Ja ymmärtääkseni puisen jätekatoksen saa syttymään ulkoa käsinkin.

Rakenteilla oleva jätekatos, josta puuttuu ovi. Taustalla jäteastioita.

Täältä löysin yleensä jotain pientä suuhunpantavaa, mutta enpä löydä enää.

Vihreän Langan kaikkitietävä Eno uskoo, että ensisijainen syy roskakatosten lukitsemiseen on henkinen pienuus. Toisaalta pelätään sitä, että ulkopuoliset tuovat roskia taloyhtiön katokseen. Toisaalta taas sitä, että ulkopuoliset vievät roskia katoksesta.

Harrastan itsekin ”tuo tullessasi, vie mennessäsi” -toimintaa. Muutama päivä sitten eräs täti-ihminen alkoi tiukata osoitettani vieraan taloyhtiön pihalla. Kun kerroin heittäneeni jäteastiaan kadulta keräämiäni roskia, jo muuttui ääni tärykalvossa. Yhtäkkiä roskikseen saikin tuoda ulkopuolista jätettä! Huonommin varmaan olisi mennyt läpi se parempi argumentti, että oma saldoni kyseisen roskiksen täyttämisessä on toistakymmentä kiloa miinuksella.

Harmaa aitaus, jonka takaa pilkistää harmaita jäteastioita.

Vaikka haalla suljettava aitaus ei estäkään dyykkausta, ei tänne oikein enää tee mieli poiketa heräteotoksille.

Mustasukkaisuus roskista ei ole suomalaisten yksintunne. Coloradossa ihmisillä on pokkaa ajaa roteviakin dyykkareita pois roskiksilta. Saksassa Mülltauchen on hankaloitunut, kun naapuruston roskiksia on alettu lukita. Amerikkalainen nettikeskustelija on muuttanut avoimelle asuinalueelle ja kysyy, mitä roskikseen pitäisi heittää, jotta voisi karkottaa parveilevat dyykkarit, joita hän vertaa torakoihin.

Ei ole maansuru, että jollakin jenkillä ei ole enää varaa asua aidatulla alueella. On kuitenkin onnetonta, että suomalaiset kiirehtivät lukkoja jätteillensä. Sen tien päässä ovat muurit, piikkilanka ja aseistetut vartijat. Köyhyys kun on sellainen syöpäläinen, että sitä eivät salvat poista.

4 responses to “Taloyhtiöt oppivat salpuuttamaan

  1. Kansakunnan muisti on lyhyt. 1970-luvun puolivälissä Kampissa taloyhtiömme roskis oli taivasalla oleva pitkä, iso peltiloota, jossa oli useampia luukkuja ”katossa”. Sinne laitettiin kaikki sikin sokin, myös paperit. Porttikonki oli päivät auki ja pihaan pääsi myös aidan yli.

    Roskiksemme toimi ns. puliukkojen yömajana. Minä yletin juuri ja juuri pöntön avaamaan. Kauhistus oli suuri milloin pöntössä oli vihainen ukko, joka haisi pahemmalle kuin roskis. Talonmies hankki saksanpaimenkoiran pelotteeksi, koska hänen epäkiitollinen tehtävänsä oli häätää pöntön asukit. Pultsarit olivat kaikki supisuomalaisia, useimmat, elleivät kaikki, sotaveteraaneja.

    Jätteet vietiin siihen aikaan Ison Huopalahden kaatikselle. Siellä Mäkkylän kieppeillä oli heti sotien jälkeen romanileiri. Ne olivat taas paljolti Karjalan evakkoja. Ei kaikki ole mennyt huonompaan suuntaan.

  2. Kantakaupungissa on mm. lokkien takia pakko pitää jätteet katon alla ja lukitussa tilassa. Yleensä joka asuntoyhtiössä on jokunen alkoholi- tai mielenterveysongelmainen tai muuten välinpitämätön, jolta jätteitä putoilee pihallekin. Hirveä ongelma, jos paskalinnut ottavat tavakseen jatkuvasti päivystää pihalla roskien toivossa. Lintuja on nopeasti iso parvi kirkumassa. Ne eivät lue kelloa. Että nuku siinä sitten.

    Kotikorttelissani oli tällainen viheliäinen ongelma vuosikausia. Nyt rauhoittunut, kun pari sekopäätä muuttanut majaa ja asukkaat oppivat, että mitään ruokaa ei ripotella pihalle.

    • Nuo kuvat ovat pääasiassa kantakaupungista, eikä niiden taustalta löydy lokkeja, keskiluokkaisia mielen ongelmia kylläkin. Roskien levittely ei ole tietenkään mitenkään kannatettavaa, mutta eivät siinä taida katot ja lukot auttaa, jos roskapussi jaksetaan heittää enintään jätekatoksen ovesta sisään, kuten tapahtuu kantakaupungin ulkopuolella. Hyvä, että teillä meluongelma hellitti.

      Yliviivasin yhdyssanasi epämääriteosan. Lue Lokki Joonatan, jottet tuollaisia kirjoittelisi.

Heitä kommentti menemään