Näitä kasseja ei tarvitse koskaan tyhjentää

Taiteiden yötä varten Senaatintorille oli haalittu muovikasseja silputtavaksi. Jotkut dyykkarit taas metsästävät kasseja, joihin on painettu hohdokas nimi, kuten Chanel. Heitä ei haittaa se, että kassit ovat tyhjiä, sillä sisältö tuntuu puuttuvan myös näitä löytökasseja kalliilla ostavien elämästä.

Minua ei pelkkä pakkausmateriaali saa innostumaan. Se, että ihminen on kantanut kotiinsa Stockmannin muovikassin, on osoitus tietystä leväperäisyydestä. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita, että hänen suhtautumisensa elintarvikkeiden päiväyksiin olisi yhtä hullu kuin kyseisellä kauppaketjulla. Stockalla-kävijän roskapussissa voi ihan hyvin olla silkkaa jätettä.

Kasseihin pätee sama kuin ihmisiin: Se, mihin kohde on verhoutunut, voi kertoa enintään, että lähempi tutustuminen on turhaa. Kiinnostavuuden selvittämiseen tarvitaan suun avaaminen.

On siis mahdotonta sanoa, minkä näköisestä roskapussista tekee parhaat löydöt. Voin kuitenkin esitellä ilmeisimmät pussiajanhukat. Näiden merkkien kassit ovat tonkijalle arvottomia niin tyhjinä kuin täysinäkin.

Ruohonjuuren valkoinen muovikassi sekajäteastiassa muiden muovikassien päällä.

Ruohonjuuri

Ruohonjuuren tai Ekolon kaltaisten ekokauppojen muovikasseista ei hevin löydä kierrätyskelpoista jätettä. Tutkimassani näytteessä oli paljon muoviroskia, mutta jos muovinkeräys vielä yleistyy, kohta ei dyykkari löydä Ruohonjuuren kassista muovia eikä sen puoleen koko kassia.

Se, että muovikassi on ylipäätään hankittu eikä Ruohonjuureen ole lähdetty oman kestokassin kanssa, kertoo tietysti jotain ihmisen ekohenkisyydestä. Näytekassista löytyikin paperinkeräykseen kuuluvat alennuskuponki ja pari käyttöohjelappusta. Biojätteeseen taas oli jäänyt viemättä suodatinpussi, yhden kananmunan kuoret ja persikan kivi. Aijai ja tsot tsot!

Superalkon valkoinen muovikassi biojäteastiassa kasvien seassa.

Superalko

Superalko on hauska nimi. Se on käsittääkseni Alkolle sama kuin supermarket on marketille. Alkon muovikasseista saattaa joskus löytyä jotain mielenkiintoista, mutta Persu-Alkon kassi viestii, että rahaa ei ole viinaveroihin tai ruokahävikkiin hukattavaksi.

Sen verran superalkoilijakin voi näköjään joustaa, että roskapussiin päätyy ylisyöntikypsiä avokadoja. Itse asiassa näytteestä puolet oli epämääräistä eloperäistä, joten ymmärrettävästi kassi oli pudotettu biojäteastiaan. Ruohonjuuri-tasoon verrattuna Superalko-pakkausjätteissä pellavaleipä oli vaihtunut Reissumieheen, Quorn-rouhe Xtra-suolapähkinöihin, luomumeripihkajuusto edamiin ja gluteeniton fusillipasta makaroniin.

Suomalaisten halpaketjujen muovikassit eivät poikkea kiinnostavuudessa virolaisista. Olen tonkiessa voinut yleensä suosiolla unohtaa Tarjoustalon eli nykyisen Tokmannin. Lisäksi jo nimen perusteella pitäisi olla selvää, että Tarjoustalo ei vedä vertoja vesiperän vetämisessä Saiturinpörssille.

UFFIn valkoinen muovikassi sekajäteastiassa muiden muovikassien seassa.

UFF

UFFin ja Fidan asiakkaat tunnetaan kierrätyshenkisyydestään. Voinkin ensi käden tietona ilmoittaa, että roskiksessa näiden firmojen kasseista puuttuu järjestään kaikenlainen second hand -vaate ja -ruoka.

Löytämässäni näytteessä oli tyhjiä valmisruokapakkauksia, käytettyjä pesuainepurkkeja, hammastikkuja, pumpulipuikkoja, vanulappuja ja sokerina pohjalla – suola- ja voileipäkeksejä. Voileipäkekseillä oli parasta ennen -päivästä vajaa vuosi, ja ne maistuivat hieman eltaantuneilta. Maku ei kuitenkaan häirinnyt, kun keksit päällysti muiden brändien kasseista löytyneillä tuorejuustolla ja kurkulla.

Vanhat merkit eivät siis pidä paikkaansa. Ihmiset suostuvat vielä kävelemään kadulla muovinen tuotemerkkimainos kädessään, mutta he eivät ole enää valmiita sitoutumaan brändin mukaisen käyttäytymiseen. Siten UFFinkin kasseissa voi olla syötävää. Ehkä jopa Superalko-kasseissa on tulevaisuudessa viherpirtelöitä muutenkin kuin liiskaantuneiden avokadojen muodossa.

6 responses to “Näitä kasseja ei tarvitse koskaan tyhjentää

 1. Entäs roskapussi ilman painatusta? Eikö niistä löydy mitään? Eikö ole teillä, luksusalueella? Siniset ja vihreät tulivat Vietnamista, niin vaihdoin valkoisiin kotimaisiin. Maksavat 1–3 senttiä kpl, mutta sehän on halvempi kuin kauppojen mainoskassit, jotka ovat liian isojakin, jos roskamäärä ei ole ihan älytön. Otan kyllä aina kaupasta muovikassin, jos antavat kaupan päälle. On niille käyttöä.

  • Tuhlailijan mielestä ruokaa voi kantaa kaupasta kotiin vain vastaostetulla muovikassilla. Samalla kassilla on sitten kätevä viedä sama ruoka roskikseen. Ohutmuoviset painatuksettomat pussit eivät myöskään kestäisi sitä elintarvikemäärää, jonka markettikassi voi kätkeä sisälleen.

   Pikkupusseistakin voi joskus tehdä vähäisiä löytöjä, minkä takia en niitä jutussa maininnutkaan. Pussien läpikuultavuus on dyykkarin näkökulmasta iso plussa.

   Otan aina roskiksesta talteen tyhjät, puhtaat, henkselimalliset kauppakassit. Usein niille löytyy saman tien täyttöä.

 2. Hei!

  Kirjoituksesta tulee se kuva, että halveksit ihmisiä, jotka käyvät ostoksilla esimerkiksi Stockmannilla, onko näin? Jos ostaisin kuuluisan merkkifirman kengät, vaikkapa Diorin (ihan kenkien kauneuden, en laatikon tähden ;)), niin olisiko se vähempiarvoinen sijoitus kuin omat sijoituksesi taiteeseen?

  Sinulla on mielenkiintoinen ja varmasti jopa addiktoiva elämäntapa.

  Mukavaa viikonloppua!

  • Mielestäni en halveksi. Se on liian kuluttava tunne, että sitä kannattaisi tuhlata tuommoiseen. Ehkä enintään säälin ihmisiä, jotka käyvät ostoksilla Stockmannilla. Yhtä lailla säälin ihmisiä, jotka käyvät ostoksilla Tokmannilla.

   Merkkikenkien ja taiteen ostamisessa on paljon samaa: perustarpeiden tyydyttämisen ylittäminen, esteettisyyden tuoma mielihyvä, hinnanmuodostus nimen perusteella. Toki taide on moniulotteisempaa ja tuotantotavoiltaan eettisempää. Sitä voi myös harrastaa täysipainoisesti ostamatta mitään.

   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   • Mukava kuulla. En tosin osta Stockmannilta juuri koskaan mitään enkä ostaisi kyllä Diorin kenkiäkään, rahat käyttäisin johonkin muuhun.

    Tuli muuten mieleen, ei tähän kirjoitukseen liittyen, vaan toiseen, jossa kerroit K-kauppiaista ja ideasta saada ruokahävikki ”myydyksi” halvalla. Se oli hyvä idea.

    Äitini on sopinut pikkukaupungin K-kauppiaan kanssa, että hän saa hakea ylijäämäruuat suoraan kylmiöstä, jonne kauppias ne jättää sivuun. Vastaavasti hän ostaa (sen mitä ostaa) tuosta kaupasta.

    Ruuat hän jakaa kyseisen kaupungin vähäosaisille, työttömille ja lapsiperheille. Toki omaan tarpeeseen tulee ruoka myös. Ruokaa jää niin paljon yli, että äitini jakaa yhtenä päivänä viikossa. Muut päivät on jaettu muille, jotka tahtovat jakaa, ei hamstrata.
    Hyvä systeemi. 🙂

    Minä tyydyn tonkimaan omia kaappejani ja pakastinta. Oma vatsa ei kestäisi tuota. 😂

   • Hahaa, en huomannutkaan, että käytit konditionaalia kenkien ostamisesta puhuessasi. Melkein jo ehdin halveksia sinua.

    Äitisi tekee hienoa työtä. Tänne tulee ennen joulua juttu vastaavasta toiminnasta eräässä isossa kaupungissa.

Heitä kommentti menemään

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s